Medische mythes

Hier zijn 14 medische mythes dat Greyhound eigenaars regelmatig horen. Deze text is ter info en niet bedoeld om de plaats in te nemen van een veterinaire diagnose of behandeling.

 

1. Oudere Greyhounds hebben een laag proteïne "senior" dieet nodig : oudere Greyhounds proberen we meestal op gewicht te houden, geen gewicht af te houden. Lage proteïne diëten kan het verlies van spieren en gewicht bewerkstelligen.

2. Greyhounds met hoge creatinine gaan in nierfalen en hebben een laag proteïne "nier dieet" nodig:  Verhoogde creatinine staat niet gelijk aan nierziekte als de BUN en urine concentratie normaal is. En studie in Auburn heeft aangewezen dat de normale creatinine waarden voor Greyhounds ongeveer 1.6 x hoger is dan bij "andere honden".

3. Greyhounds met diarree moeten overgeschakeld worden naar een hoge vezel voeding. Deze aanpak werkt meestal averechts bij greyhounds, die meestal beter doen op een vlees gebaseerd dieet. Graan gebaseerd dieet of de simpele overgang van racing voeding naar brokken is meestal de oorzaak van de diarree.

4. Voed verschillende kleine maaltijden per dag/ van een verhoogde eetbak/ traag eten/ om maagproblemen te voorkomen. Dit is een heikel punt, er zijn zoveel verschillende tegenstanders en voorstaanders van verhoogde eetbakken. Maagtorsies zijn veelal genetisch aangewezen en komen meer voor bij Greyhounds van de showlijn, maar dit geen 100% studie. In de kennels krijgen race honden meestal maar 1 maaltijd per dag, al dan niet uit een verhoogde eetbak. Een bijkomend voordeel van verhoogde eetbakken is het sparen van de rug bij de heel grote honden.

5. Jaarlijkse tandverzorging is de beste manier om uw Greyhound zijn tanden gezond te houden. Tanden poetsen om de andere dag is de beste manier om uw Greyhound zijn tanden gezond te houden. BARF (Bones and Raw Food), kauwbenen, kalkoennekken, hertengewei enz. zijn allemaal beter dan jaarlijks de tandplak te verwijderen en 9-10 maand met tandziekte. Tandverzorging zou moeten gedaan worden wanneer nodig, maar mag niet de enige behandeling zijn.

6. Doe alles wat je kan om een slechte tand te redden, je wil ze niet verliezen. Slechte tanden doen pijn - haal ze er uit ! Slechte tanden vormen de ideale plaats voor infectie die op zijn beurt de nieren of hartkleppen kunnen beschadigen. Honden met slechte tanden voelen zich meestal veel beter als de tanden getrokken zijn.

7. Hij heeft een vergroot hart/ heeft een hartruis. Het hart van een Greyhound is normaal veel groter dan het hart van andere honden. Er is een grote linkse ventriculaire hypertrofie (verdikking van de wand) - wat men ook bij marathon lopers kan zien. Een echo kan het verschil aangeven met een normaal en ziek hart. 
Greyhounds en meeste andere windhonden staan bekend om een "normaal" of fysiologisch stromingsgeruis. De hoofdpomp in het hart (linker hartkamer), is heel groot en pompt aan een hogere snelheid, dus het bloed draaid wat een ruis (abnormaal hart geluid) geeft. De ruis is mild van nature (graad 1-2 van 6) en worden het best gehoord boven de linkerkant van het hart (hoog in de linkse oksel). Foto's en echo's zullen helpen om de echte staat van het hart te herkennen. Hartkwalen in Greyhounds zijn ongewoon, maar veel voorkomend bij andere windhonden bvb de Deerhound.

8. Zijn hartslag is abnormaal laag. De hartslag van een greyhound is trager dan bij andere honden - opnieuw heeft dit te maken met zijn atletische bouw. 60-90 slagen is normaal in rust, het kan sneller zijn wanneer hij opgewonden is (bvb bij de dierenarts).

9. Zijn bloeddruk is hoog. Greyhounds hebben veelal een bloeddruk die aan de hoge kant van het normale ligt (160, 170, 180). Het kan hoger zijn wanneer hij opgewonden is - opnieuw iets om mee rekening te houden bij dierenarts.

10. Een lage T4 wil zeggen dat hij schildklier supplementen nodig heeft.  Greyhounds hebben normaal lagere T4s dan andere rassen (ongeveer de helft is een goede standaard). Ze mogen niet op supplementen komen tenzij er klinische aanwijzingen zijn- te veel greyhounds worden nodeloos op levenslange supplementen gezet.

11. Blote billen komen door schildklierproblemen.  De oorzaak van het blote blillen syndroom is onbekend. Blote billen komt voor bij honden met zowel hoge als lage schildklier problemen.

12. Ik wil niet amputeren (of inslapen) voor botkanker.  Ik zal hem gewoon comfortabel houden voor zolang mogelijk ( of ... amputatie is niet het eind van de wereld). Botkanker is een constante, kloppende pijn - de meest hardnekkige pijn in de dierengeneeskunde. De pijn is niet goed onder controle te houden met medicatie, indien het wel was, dan zouden de dierenartsen geen amputatie voorstellen. Amputatie wordt gedaan om heel eenvoudig de pijn weg te nemen, het zal zijn overlevingskansen niet verhogen. Alleen indien er chemo wordt bijgegeven zal hij iets langer leven. Indien geen amputatie wees dan heel genereus met pijnbestrijding en wees klaar voor uw hond een waardig afscheid te geven.
Een andere bijkomstigheid van botkanker is dat de botten heel broos worden, waarbij het risico op spontane breuken veelvuldig verhoogt wordt.  Dit kan door de kleinste zaken veroorzaakt worden een oneffen ondergrond, voet verkeerd plaatsen of ergens tegen botsen. Uw hond heeft op dit moment al een onmogelijke pijn door de botkanker en zal door de spontane breuk nog een grotere pijn moeten doorstaan.

13. Ik wil geen Rimadyl, Deramaxx, enz geven voor botkanker - het kan zijn lever beschadigen.  Pin u niet vast op de mogelijke nevenwerkingen - botkanker heeft geen lange overlevingskansen. Geef wat nodig is om hem pijnvrij te houden. Combineer medicaties (NSAIDs, verdovende middelen, Ultram, Fosamax, Tylenol /codeine, enz.) 

14. Een verzwakte achterhand is waarschijnlijk heupdysplasie.  Heupdysplasie is zeldzaam bij Greyhounds. Problemen met de achterhand van eenn greyhound is vermoedelijk lumbosacrale stenosis in oudere Greyhounds.