Het leven van een Greyhound

De start

Greyhounds worden geboren bij eigenaars van de honden, waar ze de eerste maanden samen met hun nestgenootjes leven. Later worden de pups van verschillende nesten samen gestoken. Dit is de fase waarin ze leren omgaan met andere honden en rangorde leren door het leven in een roedel.

Rond de leeftijd van een jaar start de scholing, waar ze in verschillende etappes leren wat het racen inhoud. Eerst leren ze om achter een "aas" te gaan die aan een koord over de grond getrokken wordt, nadien leren ze dat het aas in de hoogte zit, het mechanisch aas.  Ze vertrekken eerst vrij uit de hand, nadien pas wordt de startblok geïntroduceerd. Eens ze dit door hebben, zal er eerst één, nadien twee en meer extra racehonden samen gezet worden voor achter het aas aan te gaan. Op de Europese tracks wordt er maximaal met 6 honden tegelijk geracet, in de Verenigde Staten zijn dat er 8.

 

Tijdens de scholingsfase schatten de trainers in welke honden aasvast zijn, dewelke geen interesse hebben of wie de echte speelvogels zijn. Deze laatste zijn een potentieel gevaar in een race aangezien hun speelsheid ongelukken kan veroorzaken. In deze periode wordt een eerste selectie gemaakt tussen wie voldoet en wie niet. Honden die niet voldoen worden ofwel onmiddellijk opgegeven voor adoptie of verdwijnen op mysterieuze wijze. Ze kunnen terecht komen in de fok, worden verkocht aan een labo om te dienen als bloeddonor waar ze nooit nog een straaltje zon zullen zien of worden koelbloedig afgemaakt.

Het echte raceleven begint tussen de 16 à 18 maand.  Sommige Greyhounds geraken niet verder dan de trainingsfase en komen dan al ter adoptie, voor diegene die een goede rencarrière hebben komt de adoptie pas rond de leeftijd van 4-5 jr, tenzij ze een ongeval hebben waardoor hun rencarrière plots tot een halt komt. Soms is één persoon eigenaar van een hond en soms is het een syndicaat, dat zijn meerdere mensen die een aandeel hebben in één hond en samen de kosten dragen van het racen.  Er zijn Greyhounds die op verschillende renbanen lopen, dit kan zijn omdat de hond werd doorverkocht aan iemand anders of omdat de trainer verschillende faciliteiten heeft over het land.

Het leven in een race kennel

Eens een Greyhound voldoende training gehad heeft, gaan ze naar het echte raceleven over en is het gedaan met in roedel te leven. Elke Greyhound krijgt zijn eigen kennel waar hij meestal alleen, maximum per 2, verblijft, enkel op uitlaatmomenten zal hij dan nog met zijn vriendjes, kunnen spelen. Veelal worden de Greyhounds ook alleen met hetzelfde geslacht uitgelaten om zo ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Ze zijn ook altijd gemuilkorfd en dat is niet omdat ze stout zijn, maar om hun tere, dunne huid te beschermen.

Greyhounds krijgen ook verzorging en oefening op rechte baan, loopband of in een lang ondiep zwembad gedurende de dag om hun spieren in conditie te houden. Hun voeding wordt aangepast aan hun werkschema. Voor de rest verblijven ze in hun kennels. Gemiddeld racet een Greyhound één tot twee keer per week. Soms zijn er periodes van rust na een blessure of en verhuis tussen verschillende kennels.  

Tijd voor pensioen

De meeste Greyhounds zijn klaar om op rust te gaan tegen de leeftijd van 4 jaar of enkele maanden later. Velen zijn al vroeger klaar om te stoppen met racen tegen de leeftijd van 2-3 jaar. Naarmate een Greyhound ouder wordt zal hij ook wat vertragen, van zodra ze niet meer meekunnen worden ze op rust gesteld. Andere hebben een kleine blessure waarbij de eigenaar beslist om het racen te stoppen en nog andere hebben een zwaar ongeval op de baan, waardoor hun rencarrière abrupt tot een eind komt. Door al deze situaties zijn ze klaar voor adoptie en kan ons werk beginnen.