Giftige voedingsmiddelen

De keuken kan een virtueel speelplein zijn voor uw hond. De meeste honden zijn gek op eten en verlangen voor al naar “mensen eten”. Al jaren ontmoedigen dierenartsen, om restjes aan uw hond te geven, met als voornaamste redenen zwaarlijvigheid en mogelijke schadelijke stoffen. Men kan een perfect uitgebalanceerde maaltijd maken voor de hond met “mensen eten” maar het essentieel om de juiste voedingsmiddelen te geven. Weet welke voedingsmiddelen u moet vermijden zodat uw hond niet vergiftigd wordt en gezond blijft. Indien u het vermoeden heeft dat uw hond iets giftig gegeten heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Hieronder al enkele zaken die u zeker moet vermijden:

Druiven en rozijnen kunnen onomkeerbare schade aan de nieren aanrichten, met mogelijke dood als gevolg. 8-10 (exacte dosis is niet gekend) druiven of rozijnen zijn giftig voor een hond van 20kg. Verschijnselen: braken, geen apetijt, diarree, meer plassen, algemene zwakte en zwalpen, treden op binnen 24 uur. Uw dierenarts zal uw hond doen braken of zijn maag pompen, nadien zal er vocht en medicatie toegediend worden.

Uien kunnen een vorm van hemolytische anemie veroorzaken, een aandoening dat rode bloedcellen vernietigd. Nier problemen kunnen volgen. Ook bieslook en look kunnen dezelfde gevolgen hebben. Verschijnselen: wit tandvlees, verhoogde hartslag, algemene zwakte, loomheid. Behandeling: bloedtransfusie en/of zuurstoftoediening, gevolgd door een specifieke vocht therapie.

Chocolade, Cacao en caffeïne bevatten theobromide dat schadelijk kan zijn voor het hart, longen, nieren en het centraal zenuwstelsel. Pure chocolade is het meest schadelijk en dit al vanaf 60gr. Verschijnselen: opwinding, beven, aanvallen, overgeven, diarree, abnormaal hartritme, zwalpen, hyperthermie (zware koorts) en coma. Uw dierenarts zal uw hond te doen braken of zijn mag pompen. Daarna actieve kool toedienen samen met vocht en medicatie.

Macademia noten zijn niet fataal, maar een handvol is genoeg om uw hond ernstig ziek maken. Verschijnselen: braken, zwakte, depressie, zwalpen, gewrichts-en spierpijn, zwellen van de gewrichten, treden op binnen de 6 à 24 uur. Behandeling zal volgens de symptomen gebeuren en zijn binnen 24-48 uur verdwenen. Indien uw hond ernstig ziek wordt zal hij opgenomen worden bij uw dierenarts.

Xylitol is suikervrije zoetstof, die vooral gebruikt wordt in kauwgom en snoep. Bij honden stimuleert het de pancreas om insuline aan te maken, resulterend in laag bloedsuiker. Inname van xylitol kan ook erge leverproblemen veroorzaken. Verschijnselen treden op binnen de 30-60 minuten, zwakte, zwalpen, instorten en aanvallen. Uw dierenarts zal uw hond doen braken of zijn maag pompen. Daarna zal de hond intraveneus behandeld worden met dextrose (suiker), de hond zal 2tal dagen van dicht moeten opgevolgd worden. Veel honden tonen beterschap indien ze snel genoeg behandeld werden, maar leverschade kan permanent zijn.
OPGELET ! Pindakaas kan handig zijn om uw hond een pilletje te geven, maar de meeste soorten pindakaas in de handel bevatten Xylitol, kijk goed naar de verpakking of koop de bio-variant.

Alcohol en gist deeg, alcoholische dranken bevatten ethanol- een heel giftige stof dat problemen aan het centraal zenuwstelsel en de luchtwegen kan veroorzaken. Niet gebakken gist deeg kan ook ethanol maken. Verschijnselen: verdoving, depressie, loomheid, zwakte, zwalpen, koude koorts. Ethanol is héél snel opgenomen in het systeem, het is van uiterst belang om onmiddellijk uw dierenarts te contacteren. Behandeling zal bestaan in het toedienen van vocht en medicatie.

Fruitpitten: De pitten van appels, kersen, perziken en pruimen bevatten cyanide, een zwaar vergif. Verschijnselen: braken, zwaar ademen, hartproblemen, hartritmestoornissen, coma, huid irritatie. In sommige gevallen bestaan er een tegengif. Behandeling bestaat uit toedienen van zuurstof en vocht.Rot of beschimmeld eten kan veel problemen veroorzaken bij honden, sommige al erger dan andere. Eten dat voorbij zijn houdbaarheidsdatum is hou je best zo ver mogelijk van de honden vandaan. Opgelet hou ook uw hond weg van uw vuilbak.
- Botulisme, vooral in vuilnis te vinden, kan verlamming, vertraging van de hartslag, verstopping en vochtophouding veroorzaken. Een tegengif is enkel effectief wanneer de vergiftiging in een vroeg stadium werd vastgesteld.
- Rot fruit maakt ethanol aan, en heeft hetzelfde effect als alcoholvergiftiging
- Beschimmeld eten bevat toxines, deze kunnen beven, stuipen en zwalpen veroorzaken
Behandeling zal afhangen van welke toxine uw hond heeft opgenomen. Uw dierenarts kan uw hond doen braken. Soms zal de dierenarts ook actieve kool toedienen. Toedienen van vocht en medicatie zijn vaak nodig. (we besparen u een foto)

Verder moeten we ook opletten met andere voedingsmiddelen, die niet als giftig worden aanzien maar wel schadelijk zijn. Vermijd alle voedingsmiddelen met een hoge waarde aan vetten, suikers of zouten. Deze kunnen bijdrage voor indigestie, zwaarlijvigheid, uitdroging, onevenwichtig electrolyten gehalte en meer. Melkproducten kunnen voor sommige honden zwaar op de maag liggen. Bonen kunnen verstopping teweeg brengen. Gekookte beenderen versplinteren sneller dan rauwe beenderen en kunnen darmperforaties veroorzaken.