We kunnen er niet genoeg op gehameren dat je een dierenarts die bekend is met het Greyhounds moet zoeken. Veel dierenartsen zullen zeggen dat er geen verschil is tussen de rassen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat Greyhounds inderdaad speciale zorgen vereisen.  De reden is: dat hun fysieke bouw verschillend is van andere rassen. Een dierenarts die niet bekend is met deze verschillen zou een mogelijke verkeerde diagnose kunnen stellen en behandelen.

Enkele voorbeelden: 

De werking van de schildklieren bij een Greyhound is ongeveer de helft als bij andere rassen, een  onwetende dierenarts zou kunnen denken dat  het om een slecht werkende schildklier gaat en medicatie voorschrijven.

Verder zijn er ook verschillen in de bloedwaarden van een Greyhound, zo hebben ze meer rode bloedcellen en minder witte bloedcellen dan andere rassen.

Greyhounds Andere rassen
Rode bloedcellen 7.9 - 9.0 5.5 - 8.5
Hemoglobine 19.0 - 21.5 12.0 - 18.0
Hematocriet 55 - 65 37 - 55
Witte bloedcellen 3.5 - 6.5 6.0 - 17.0
Bloedplaatjes 80 000 - 200 000 150 000 - 400 000

Anesthesie

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van anesthesie, we zijn in een tijdperk gekomen waar de meeste dierenartsen gebruik maken van isoflurane gassen (sommige zelf sevofluraan) en de gevreesde barbituraten vervangen zijn door ketamine/valium of alternatieve inspuitingen.  Het laatste nieuws op het vlak van anesthesie is propofol, wat heel snel uit het lichaam verwijderd word en echt een troef is voor de gekwetste patiënt.

ANDERE MEDISCHE WEETJES

Oudere Greyhounds moeten op senior voeding

Oudere Grey’s proberen we op gewicht te houden, geen gewicht te doen verliezen.
Laag proteïne dieet kan gewichtsverlies en verlies van spiermassa veroorzaken

Jaarlijkse tandhygiëne

Poets de tanden van uw Greyhound een paar keer per week.
BARF, kauwbeentjes, kippennekken enz, werken beter dan één keer per jaar het tandplak te laten verwijderen.
Slechte/rotte tanden doen pijn – eruit met die handel !
Slechte tanden kunnen infecties veroorzaken, die nieren en hart kunnen beschadigen.
Veelal voelen de honden zich stukken beter, wanneer de slechte tanden getrokken zijn.

 

Het hart van een Greyhound

Het hart van een Greyhound is normaal gezien een stuk groter dan bij andere honden.  Op de linkerkamer is de hartwand verdikt, zoals bij marathonlopers.
De hartslag van een Greyhound is lager dan bij andere honden, zoals bij topsporters. 60-90 is normaal bij rust, hoger wanneer ze opgewonden zijn (na het spelen, autorit of bij de dierenarts)
Bij Greyhounds ligt de bloeddruk aan de hogere kant van het normale (16, 17, 18).