Verzorging

Greyhounds en hun verzorging

De vacht: De Greyhound behoort tot de kortharige windhonden = korte dekharen met praktisch geen ondervacht. De dekharen zijn van fijne structuur en zijn stevige glanzende haren. De ondervacht (wolharen)zitten dicht tegen de huid aan en helpen om de lichaamstemperatuur op peil te houden bij de hond. Vandaar dat het dus een absolute noodzaak is uw Greyhound binnenshuis te laten verblijven daar hij buiten bij de vrieskou zou sterven van de kou!!!! 

Functie van de vacht:-bescherming voor de huid

                                        -bescherming tegen de zon, kou, vocht, stoten, enz…

Greyhounds hebben een blokverharing: dit is 2 x per jaar dat de wol –en dekharen massaal loskomen en dit in het voor-en najaar. opgelet: daar de temperatuur een grote rol speelt bij het ruien en de meeste honden binnenshuis leven gaan de meeste honden dan ook onregelmatig ruien!

Verzorging: wekelijks: -met een varkensharen borstel,rubberen borstel of  handschoen,

                      Fijne kam de haren kammen of borstelen en dit altijd met de haargroeirichting 

                      mee.

                      Grote beurt:(2 x per jaar)-in de rui,meerdere keren per week met borstel,

                      handschoen en /of fijne kam de vacht bewerken waardoor alle losse / dode

                      haren verwijderd worden.

We gaan de hond niet of zo weinig mogelijk wassen. Beter is de vacht met een vochtig zeem af te stoffen. WAAROM? Bij het wassen van de vacht nemen we ook een deel van de beschermlaag weg waardoor (raar maar waar!) de vacht sneller vuil wordt. Alsook bij het wassen gaan we de huid masseren waardoor we de haren stimuleren om los te laten en met als gevolg méér haarverlies! Van daar dat ook dagelijkse kambeurten niet aan te raden zijn en we het dus beter op een wekelijkse vachtverzorging houden. Wanneer men hem/haar dan toch wil wassen neem dan zeker geen shampoo voor mensen maar neem een shampoo voor kortharige rassen (geen balsem)uit de betere dierenspeciaalzaak. Vergeet niet om een rubberen matje in het bad te leggen om uitglijden te vermijden!

BESLUIT: De Greyhound vraagt weinig onderhoud en er bestaat geen neiging tot klitvorming

 

Het oor: de Greyhound heeft een rozeoor. Dit is een oor waarvan de oorschelp naar achtergevouwen neerligt.

Men kan de oren reinigen met een speciaal daarvoor bestemde oorreiniger! Doe de oorreiniger in het oor en masseer de ooraanzet goed vooraleer dat de hond kan schudden. Na het inmasseren laat je uw hond maar eens lekker schudden waardoor al het vuil naar buiten komt. Vervolgens nemen we een watje met een druppel oorreiniger erop en reinigen we de oorschelp. Ziet de ingang van de gehoorgang er rood uit,komt er een onaangename geur uit,heeft uw hond jeuk of pijn dan mag je er zeker van zijn dat hij/zij een oorontsteking heeft. Raadpleeg zo snel mogelijk uw dierenarts. OORONTSTEKINGEN ZIJN ERG PIJNLIJK!

 

Het oog: oogvocht en stof kunnen zich opstapelen in de ooghoeken. Wanneer we dat niet zouden reinigen en het vuil dus zouden laten zitten kan dit na enige tijd oogontstekingen veroorzaken. We kunnen de ooghoeken reinigen met een zacht doekje gedrenkt in boorwater.

 

De tanden: speeksel,voedselresten en bacteriën uit het voedsel en uit de lucht,blijven zoals bij de mens als een witte film op de tanden van de hond liggen. Dit noemt men plaque, die zich op de tanden en vooral ook onder het tandvlees vasthecht.

Langzaam zal de plaque door calcium en fosfaten uit het speeksel verharden. Dit vormt dan het bruine tot groengekleurde tandsteen. Hoe méér tandsteen een hond heeft, hoe méér bacteriën er zich bevinden in de mond van de hond. Het gevolg zal zijn dat hij /zij een slechtruikende adem krijgt en een minder goede gezondheid. Slechte tanden kunnen infecties veroorzaken die nieren en hart kunnen beschadigen!

Lichte tandaanslag kan men eventueel zelf afkrabben met de nagel maar bij ernstige tandaanslag moet men de dierenarts raadplegen!

DUS: slechte/rotte tanden geven vreselijke pijn-eruit met die handel!!!

Veelal voelen de honden zich al stukken beter, wanneer de slechte tanden eruit zijn!

HOE VOORKOMEN? Poets de tanden van uw Greyhound een paar keer per week met

                                      speciaal voor hem bestemde tandpasta.

                                      BARF, kauwbeentjes, kippennekken, enz…helpen de tanden vrij te

                                      houden van tandsteen;

 

de nagels: Wanneer een hond niet veel loopt of wandelt en dagelijks binnenshuis verblijft,slijten zijn nagels niet genoeg af,zodat deze steeds langer worden. In erge gevallen kunnen te lange nagels ervoor zorgen dat de voet en de tenen niet meer op een normale wijze op de grond kunnen steunen,wat pijnlijk is en ernstige misvormingen kan geven.

Men kan de nagels tijdig knippen met een speciale nageltang voor honden (wanneer men dit niet durft vraag het dan aan uw dierenarts maar stel het zeker niet uit!).Knip de nagels niet te kort want dan kan men in de bloedbanen en zenuwen van de nagel knippen.Vergeet ook de “duim” niet want deze slijt bijna nooit af en een nagel die nooit afsluit begint te krullen en komt uiteindelijk vast te zitten in het kussentje (pijnlijk!)

 

DOOR BIJ DE VERZORGING TEN ALLERTIJDE KALM & CONSEQUENT TE BLIJVEN,UW HOND TE BELONEN BIJ GOED GEDRAG , AF TE SLUITEN MET EEN LEKKERE MAALTIJD OF EEN LEUKE WANDELING ZAL UW HOND DE VERZORGING ALS EEN AANGENAME TETE A TETE MET ZEN BAASJE ERVAREN WAT DE RELATIE BAASJE –HOND ALLEEN MAAR TE GOEDE KAN KOMEN!