Voeding

Aangezien Greyhounds een gevoelige maag hebben, raden we elke adoptant aan om kwaliteitsvoer te geven. Grootwarenhuizen bieden heel goedkoop voer aan. Het hoofdbestanddeel hiervan is graan (vulmiddel) en hierdoor lopen honden de nodige voedingsstoffen mis. Wanneer u toch kiest om een minderwaardige voeding te geven, komt u meteen te weten vanwaar de naam windhond komt. De luchtjes die hij door minderwaardige voeding zal produceren, zullen onmiddellijk de kamer ontruimen.

We zien allemaal onze honden graag en dat uit zich op veel verschillende vlakken, samen op stap, lekker samen in de zetel luieren, spelletjes spelen, verwennen enz... we willen onze schatjes zo hard verwennen dat we soms, ook al bedoelen we het zo niet, verkeerd bezig zijn. Een koekje hier, een koekje daar, een restje van tafel en voor je het weet heb je in plaats van een mooie slanke en gespierde greyhound, een dikkertje lopen. Belonen met koekjes en snoepjes hoeft echt niet, uw hond heeft meer aan bezig zijn met hem, dan een koekje te eten...
We hebben de laatste tijd toch al wat Greyhounds gezien die kort na de adoptie flink wat kilo’s bijkomen en dat is niet de bedoeling, deze atleten en hun gestel, zijn niet gemaakt om overgewicht mee te slepen het is ongezond en kan “zware” gevolgen hebben. Daarom hierbij nog even alles op een rijtje.

Overgewicht en uw geadopteerd ex-racer

Het ideale gewicht van een Greyhound op rust moet gehouden op 1.5 tot maximum 3.5 kg boven zijn race gewicht. Alles wat meer is moet aanzien worden als zwaarlijvigheid. De nummer 1 reden waarom Greyhounds te dik worden is : te weinig beweging en teveel calorieën. Wanneer een greyhound, dat gekweekt werd om te presteren, stop met te presteren, heeft hij de neiging van gewicht bij te komen. Daarbovenop verbranden grote honden minder calorieën dan kleine honden, gecastreerde en gesteriliseerde honden verbranden minder calorieën dan intacte honden, oudere honden hebben een trager metabolisme en huishonden verbranden minder calorieën dan buiten honden. Vergeet niet dat 2.5 kg bij een hond gelijkstaat aan 13kg bij een man van 80 kg.

Wanneer heeft uw hond overgewicht?
Wanneer je niet makkelijk meer zijn ribben kan voelen, indien zijn buik en taille niet meer duidelijk afgetekend is, als er helemaal geen taille meer zichtbaar is, als er vetophopingen ter hoogte van de taille en de staartaanzet zijn. De heupbeentjes moeten lichtjes zichtbaar zijn. Opgelet, Greyhounds met overgewicht hebben soms ook nog de aftekening van hun ribben, dat wil niet zeggen dat ze goed op gewicht zijn.

Gevolgen van overgewicht
De bot-en gewrichtsfunctie kan beschadigd raken, overgewicht verhoogt de kans op orthopedische klachten en artritis tot het punt waarbij een hond niet graag meer zal bewegen. Overgewicht speelt ook een rol bij lever-en nierproblemen. De organen van uw hond blijven hetzelfde formaat maar zijn groter lichaam maakt meer toxines en afval aan, die verwerkt moeten worden. Honden met overgewicht hebben meer risico om cardiovasculaire aandoeningen (mogelijks fataal), kanker, diabetes, maag-en darmproblemen te krijgen. Honden met overgewicht hebben meer risico voor een hitteslag.

Wat kan je doen?
Neem je hond regelmatig mee naar Greyhoundwandelingen en vergelijk uw hond met de andere greyhounds, vooral nieuwe ex-racers. Soms is het moeilijk om te zien dat uw Greyhound verdikt is, tot je hem ziet met andere Greyhounds of een dierenarts u zegt dat uw Grey te dik is. Dus … uw Greyhound moet een paar kilo vermageren. Vergeet niet, uw hond jaagt niet op zijn eigen eten. U als eigenaar staat in voor uw hond zijn beweging en eetgewoonten.

Tips om u te helpen om uw hond weer op een gezond gewicht te krijgen:

· Bewegen, bewegen, en nog eens bewegen. Dagelijkse wandelingen, met een bal of pluche beer spelen, alles wat calorieën verbrand

· Neem contact met uw dierenarts, en geef uw hond speciale diëetvoeding

· Verminder de hoeveelheid voeding geleidelijk aan, zodat uw hond niet bij de buren intrekt ;)

· Laat geen eten staan, vrij voeren behoort tot de verleden tijd, JIJ hebt de controle over de kastdeuren, JIJ hebt controle over het voer. Geef 2x maal per dag eten (telkens een halve portie!)

· GEEN “mensen eten” ons eten is te calorierijk en erger dan u denkt. 1 koekje is mssn niet zo erg voor een mens maar voor een hond heel slecht.

· Snoep of beloning tot een minimum herleiden en calorie arm (geef bvb eens een wortel of een stuk fruit) hondenkoekjes uit de winkel, dentastix enz zijn uit den boze. Maak eventueel zelf gezonde “snoepjes”

· Weeg uw hond regelmatig

· Onthoudt dat na een dieet er steeds controle zal moeten zijn, anders komt het gewicht er terug aan.

Voor honden boven de 8jr raden we aan om samen te werken met uw dierenarts en voorafgaandelijk een volledig fysiek onderzoek, bloedtest incl schildklierfunctie te doen voor u het dieet opstart, om mogelijke ziektes uit te sluiten.

Onthou, het is aan U. Ik heb nog nooit een Greyhound aan de kassa zien staan in het grootwarenhuis. Het is aan U,zijn verzorger, om te verzekeren dat uw hond best mogelijke levenskwaliteit heeft.