Winter

Een Greyhound is heel gevoelig aan temperaturen omdat ze over minder vet beschikken, dewelke als isolatie kan dienen. Bij koude temperaturen, zal uw hond een jasje kunnen verdragen. Wanneer u in de sneeuw gaat wandelen, kijkt u best regelmatig zijn/haar pootjes na op kloven. Spoel ook steeds de pootjes af, om zo eventueel strooizout te verwijderen, mocht u dit niet doen en uw hond likt aan zijn pootjes zal hij teveel zout innemen, wat als gevolg braken kan veroorzaken.



Zomer

Een hitteslag bij honden is heel ernstig en kan fataal zijn. Het is altijd goed om de gemiddelde temperatuur te weten van uw hond in normale conditie (dus op een gewone dag en in rust). De normale temperatuur van een hond schommelt tussen de 37° en 39° vandaar dat het goed om weten is hoe zijn temperatuur op een gewone dag is. Bij een hitteslag neem je de rectale temperatuur is deze hoger dan 39.4 dan is uw hond oververhit. Temperatuur hoger dan 42.8 is meestal fataal.

Hierbij nog eens de symptomen :
Hijgen, kwijlen, rusteloosheid, bloedrode tong, heel rood of bleek tandvlees, verhoogde hartslag, ademhalingsproblemen, overgeven, diarree (met bloed), in heel ernstige gevallen zwakheid, oriëntatieproblemen, instorten, coma

 

Wat kan je doen als je deze symptomen waarneemt bij uw huisgenootje :
1) Haal de hond uit de hitte weg (liever dragen dan stappen), leg hem bij voorkeur binnen in een koele ruimte, indien niet mogelijk leg hem in de schaduw waar een beetje tocht is, laat de hond niet meer spelen of lopen tot de symptomen voorbij zijn.
2) Laat uw hond KLEINE hoeveelheden water drinken, het water moet op kamer temperatuur zijn. GEEN ijskoud water of de hond kan in shock geraken. Geef uw hond ook geen sportdranken die voor de mens bestemd zijn! Heeft hij/zij geen interesse in water, dan is een zoutloze, vetloze kippen-of rundsboullion een alternatief, opgelet deze moet lauw of op kamertemperatuur zijn. Forceer uw hond niet, wil hij niet drinken maak zijn lippen, tandvlees en tong vochtig met een washandje.
3) Koel uw hond af met koud water, komt het water uit de tuinslang maak dan dat de druk niet te hoog staat en dat het water NIET ijskoud is, uw hond kan nog steeds in shock gaan. Leg uw hond ook NIET in een hondenzwembad, want dan kan zijn temperatuur veel te snel zakken, wat nog een ganse andere resem aan complicaties kan geven. Maak dat het water niet heel koud of ijskoud is, want dit kan de koeling van uw hond eigenlijk tegenwerken. Maak eerst en vooral de poten, hoofd en staart nat. Leg natte handdoeken in de lies en oksels. Leg absoluut geen natte handdoek over de rug van de hond.
4) Bel uw dierenarts of een dierenarts van wacht, zelf als uw hond goed reageert op de afkoelingsbehandeling die je hem al geeft. GA naar uw dierenarts. Interne (orgaan) schade is mogelijk is een mogelijke bijwerking van een hitteslag. Indien niet gediagnoseerd kan dit fatale gevolgen hebben.
5) Doe een BEETJE schoonmaakalcohol op de voetzooltjes. Honden geven warmte af via de voetzolen, de alcohol kan helpen om de hitte naar buiten te trekken. Maak dat de voeten niet bedekt zijn en in de frisse lucht liggen. Gebruik niet te veel alcohol, want bij orale inname kan het schadelijk zijn.
6) Laat uw hond rusten, nogmaals bedek hem NIET met een natte handdoek of steek hem niet in een bench, die houdt de temperaturen bij zijn lichaam. Leg hem bij voorkeur op een koele tegelvloer met een ventilator gericht op hem.

Hoe kan je een hitteslag voorkomen?
1) wees op de hoogte van de weersomstandigheden die een hitteslag kunnen uitlokken. Oudere honden, honden met overgewicht, honden met hartproblemen of aanvallen zijn een risicogroep en kunnen gevoeliger zijn voor de temperatuursschommelingen.
2) laat uw hond uiteraard NIET in uw wagen, ook al is het maar voor even. De temperatuur in ons stalen ros kan extreem snel stijgen en kan fataal aflopen.
3) Laat uw hond binnen in huis tijdens de heetste momenten van de dag
4) Zelf wanneer de temperatuur daalt, maak dat er schaduw en verkoeling in de tuin is voor uw hond.
5) Een hondenzwembadje of een kinderzwembadje is een goed alternatief. Laat uw hond niet drinken uit het zwembad indien hij er ook in gelegen heeft. Ververs het water dagelijks ! Opgelet met stilstaand water, daar vormen zich algen in dewelke toxisch zijn voor honden.
6) Laat uw hond niet spelen of ravotten tijdens de heetste momenten van de dag, maak dat er voortduren vers water en schaduw beschikbaar is.
7) Pas uw wandelschema aan, ga vroeg ‘s morgens en laat ‘s avonds wandelen. De voetzooltjes van uw hond kunnen verbranden op de hete beton.

Tijdens de zomermaanden eten we zelf wel eens een ijsje, dit kan je ook maken voor uw hond. bvb: magere yoghurt in een potje met een beetje fruit (banaan, watermeloen, aardbeien enz) of met een beetje honing, of pindakaas (zonder suikers of aspartaam). of vries gewoon een stuk watermeloen (zonder pitjes) of komkommer in. mijn honden zijn er alvast gek op !